Najbolje iz 2020. godine: Top 5 događaja u Bioskopu Balkan

Hvala Raši Todosijeviću—zahvalna Srbija

Izložba “Hvala Raši Todosijeviću—zahvalna Srbija”, trajala je od 20. juna do 20. jula i predstavljala je jedinstven pregled radova koji su nastajali u periodu od kraja sedamdesetih do recentnih akvarela iz 2019. godine. Izdvojeni radovi inicirani su kroz značajne međunarodne muzejske postavke. Izmeštanjem iz zaštićene zone integriteta institucije muzeja u privatno-javni izložbeni prostor, otvara se osetljivo polje (ne)prihvatanja i mogućeg, željenog kritičkog suda javnosti i publike.

Više o izložbi na linku: https://fondacijasasamarceta.org/blog/hvala-rasi-todosijevicu-zahvalna-srbija/

Drugi svet

Od 25. septembra do 10. oktobra vrata Bioskopa Balkan su poslužila kao prolaz u „Drugi svet“, izložbu koja je okupila dvanaest umetnika inspirisanih tehnologijom i velikim pitanjima o mestu čoveka u svetu virtuelnog.

Umetnici koji su učestovali u ovoj izložbi su: Selman Trtovac, Ana Ćuzović, Iva Ćirić, Nenad Gajić, Milan Ličina, Žarko Aleksić, Iva Atoski, Miroslav Miša Savić, Stevan Kojić, Nataša Teofilović, Branislav Brkić i Jasna Jovićević.

Zatvaranje izložbe obeleženo je performansom Miroslava Miše Savića koji je kroz zvuke munja, moždanih talasa i gromova simbolično izrazio spoj savremene svakodnevice čoveka i tehnologije.

Više o izložbi na linku: https://fondacijasasamarceta.org/desavanja/izlozba-drugi-svet-spoj-coveka-i-tehnologije/

Balkan uživo – live painting session

Poslednjeg avgustovskog vikenda otvorili smo vrata Bioskopa Balkan kreatorima lokalne street art scene.

U okviru dvodnevnog projekta Balkan uživo, umetnici su oslikavali platna, panele i zidove Bioskopa Balkan, a ovom neuobičajenom događaju prisustvovali su i svi zainteresovani sugrađani.

Svoje radove predstavili su Sobekcis, Junk, Hesoyam, TKV, Dulait, Marz, Das Drogen,Nikola, Rage, Sensi, Wuper i Super Timor, a sve to uz muzičku podršku DJ UVEQ-a.

Više o događaju na linku: https://fondacijasasamarceta.org/desavanja/balkan-uzivo-live-painting-session/

VR film u Bioskopu Balkan

U okviru Beldocs festivala, održanom od 3. do 10. septembra, posetioci su, u prostoru Balkan Bioskopa i uz VR opremu Balkan Bioskopa, upoznali radove četiri autora: Jana Kounena, Dijega Kompela, Ane Knežević i Milada Tangšira. Zaljubljenici u dokumentarni film iskusili su način na koji virtuelna realnost spaja čoveka i mašinu, realno i apstraktno, i pruža potpuno nove dimenzije za umetnika kao stvaraoca, ali i za konzumente, odnosno za sam doživljaj umetničkog dela.

Više o događaju na linku: https://fondacijasasamarceta.org/desavanja/vr-film-u-bioskopu-balkan/

Foto: Foto Studio Tešić

Majska izložba ULUPUDS-a: Umetnički prevrat

Majska izložba ULUPUDS-a pod temom “Umetnički prevrat” održana je u Bioskopu Balkan u periodu od 15. do 30. oktobra 2020. godine. Izložba je okupila više od 117 autora, čiji su radovi našli svoje mesto u prostoru ovog istorijskog zdanja, postavkom kustosa Ive Leković.

Realizovan je i prateći program u vidu tribine „Ženski umetnički rukopis, da li postoji i kako ga možemo definisati?“ O ovoj temi govorile su:  Lidija Jovanović, predsednica ULUPUDS-a, Larisa Županjevac i Dragana Nikolajević.

Prilikom svečanog zatvaranja 52. Majske izložbe ULUPUDS-a (Umetnički) prevrat 30.10. 2020. dodeljeno je 11 nagrada 3 izborne komisije koje dodeljuju nagrade u okviru Majske izložbe ULUPUDS-a. Velika nagrada Majske izložbe dodeljena je Marini Ranisavljev Kocarevoj za rad Gde je duša ili Dnevnik jedne košulje. 

Više o izložbi na linku: https://fondacijasasamarceta.org/desavanja/majska-izlozba-ulupuds-umetnicki-prevrat/

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form