Hvala Raši Todosijeviću – Zahvalna Srbija

Hvala Raši Todosijeviću - Zahvalna Srbija

Hvala Raši Todosijeviću - Zahvalna Srbija

Svečano otvaranje
20. jun / 21h
Bioskop Balkan / Braće Jugovića 16

Izložba Hvala Raši Todosijeviću

Izložba Hvala Raši Todosijeviću—zahvalna Srbija, čini jedinstven pregled radova koji su nastajali u periodu od kraja sedemdesetih do recentnih akvarela iz 2019. godine. Izdvojeni radovi inicirani su kroz značajne međunarodne muzejske postavke. Izmeštanjem iz zaštićene zone integriteta institucije muzeja u privatno-javni izložbeni prostor, otvara se osetljivo polje (ne)prihvatanja i mogućeg, željenog kritičkog suda javnosti i publike. To je planirani efekat, očekivana reakcija na radove koji su afirmisani i pre više od 40 godina, a koji danas podjednako izazivaju i provokativno deluju. Nastajali iz urbane, gradske pozicije umetnika kao odgovor na sve što ga okružuje i dotiče, u specifičnostima vremena u kom živimo dobijaju novo potvrđivanje.

Balkanski banket—svastika formirana od 17 kafanskih stolova prekrivenih crnim stolnjacima, sa ostacima kuvanog pasulja, hleba i piva, zauzima centralnu poziciju u svečanoj sali nekadašnjeg bioskopa Balkan. Nakon večere sa zvanicama, uz muziku i piće, ostaci hrane dobijaju svoju svrhu kao deo izložbene postavke, koju prate akvareli kao priprema za grafike, Fuxus Pianino, video i foto zapisi rada Was its kunst Marinela Koželj?, i kao centralni motiv — koji nije izložen, ali je promovisan na koricama kataloga i kroz tekst Stevana Vukovića—naravno Marinela, izdvojena na fotografiji sa izložbe Drangularijum u SKC-u, iz 1971. godine.

Fondacija Saša Marčeta 

Bulevar Maršala Tolbuhina 38 Beograd

Umetnici, saradnici: contact@fondacijasasamarceta.org

Press: press@fondacijasasamarceta.org

Newsletter

Prijavite se na newsletter Fondacije Saša Marčeta kako biste uvek bili pravovremeno obavešteni o aktivnostima, novostima, događajima, konkursima, edukacijama i druženjima.

Izrada web sajta Progressive Media

X