UTERUS EFFECTS

Ilustracija: Saša Bezjak – korice publikacije Uterus effects

Dana 13. marta 2020. godine, u Muzeju XVI Distrikta u Beču (Ottakringmuseum) , trebalo je da bude održana prezentacija publikacije Uterus Effects, u izdanju organizacije KUNSTENTROPIE — udruženja za promociju savremene i neakademske umetnosti i kulturne manifestacije, sa sedištem u Beču. Promocija još uvek nije realizovana pred bečkom publikom usled mera bezbednosti koje je nametnulo širenje virusa COVID-19, te koristimo priliku da je ovim putem predstavimo u našoj zemlji. 

Publikacija Uterus Effects

Publikacija Uterus Effects predstavlja eksperimentalno-feministički poduhvat koji ima za cilj identifikovanje i analiziranje društvenih, političkih i kulturnih interpretacija funkcija (materinstvo) i disfunkcija (bolesti) organa reproduktivnog sistema žena. S obzirom na nedostatak javnog diskursa i nedovoljnu pažnju posvećenu ženama u podmakloj trudnoći, posle porođaja ili za vreme oporavka nakon operacije kancera ili drugih bolesti reproduktivnih organa, ova publikacija imala je za cilj da pruži neophodan prostor za sve one koje su želele da podele svoja iskustva ili razmišljanja o ovoj problematici. Bitan aspekt u promišljanju ove teme jeste i kontekst umetnosti, odnosno njene funkcije kao potencijalnog terapeutskog sredstva za brži psiho-fizički oporavak.

Sadržaj publikacije čini zbir tekstova, ilustracija i slobodnih (umetničkih) formi koje preispituju odnos između umetnosti, materinstva i bolesti reproduktivnog sistema. Selekcija radova je formirana putem  otvorenog poziva, a njenu produkciju je finansirao Sekretarijat za kulturu grada Beča (MA7) i Kancelarija za kulturu 16. bečkog okruga (Bezirksorientierte Kulturangelegenheiten). Publikacija se sastoji iz tri dela: prvi deo pokriva analitičke tekstove koji sa različitih teorijskih i metodoloških pozicija  tumače teme poput disfunkcionalnosti majčinstva, prikazane u radu umetnice Tabite Rezaire Sugar Walls Teardom (autorka teksta Đulija Guaran), majčinski aspekt Device Marije (autorka teksta Jovana Pikulić) i umetničke terapije kao načina suočavanja sa traumom (autorka teksta Ivana Mančić). U drugom delu se nalaze radovi koji opisuju (negativna) iskustva institucionalnog tretmana toka porođaja, u formi dnevnika Petje Grafenauer i pisama Jelene Milojević. Ovom delu je pridodata i eksperimentalna forma dokumentarne drame i prevod upitnika čuvene austrijske feminiskinje Kete Lajhter (na samom kraju knjige), koji je obradila i priredila Jelene Micić. U trećem, i poslednjem, delu publikacije, čitaoci mogu videti ilustracije i kratka objašnjenja radova samih umetnica: Dženane Pindžo-Mekić, Flore Lu, Jane Adamović, Jelene Cvetković, Ketlin Dej, Laure Manke, Marije Janković, Mie Arsenijević, Milene Gajić, Nine Babić, Sanje Umičević, Saše Bezjak, Tatjane Hardikov, Vladislave Savić i Željke Aleksić.

Urednica publikacije je Amalija Stojsavljević (Pančevo / Srbija, 1984), diplomirana istoričarka umetnosti i kustoskinja, koja je početkom 2018. osnovala udruženje punog naziva KUNSTENTROPIE – Verein fur zeitgenossische und nicht-akademische Kunst und Kulturveranstaltungen. Cilj ovog udruženja je podrška i promocija neakademskih i marginalnih umetničkih sadržaja kroz različite aktivnosti kao što su izložbe, radionice, diskusije ili festivali. Ciljna grupa udruženja su mladi umetnici, kao i mladi uopšte, koji imaju želju za kreativnim razvojem i eksperimentisanjem u oblasti umetnosti. Kako je austrijski kulturni kontekst specifičan zbog interakcije mladih iz različitih krajeva sveta, čemu je dodatno doprinela migrantska kriza, posebna pažnja udruženja posvećena je promociji interkulturalnosti i različitosti, odnosno promociji socijalnih manjina u zemlji i inostranstvu.

 Publikacija će uskoro biti dostupna u knjižarama, a trenutno svoj primerak možete poručiti na sajtu udruženja KUNSTENTROPIE.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form