Projekat „Arhiva sećanja“

Prošlost jedne građevine ne podrazumeva samo njenu arhitekturu, faze gradnje i namenu objekta, pa tako i istorijat bioskopa „Balkan“, zdanja koje postoji  već 160 godina, čine i događaji i ljudi: neko se u njemu prvi put poljubio, neko se „švercovao“ da vidi film, mnogi su snevali uz veliko platno.

Veoma često nam se desi da nam se obrate pojedinci koji imaju neku zanimljivu anegdotu ili sentimentalan osvrt na ličnu prošlost kojima oslikavaju ne samo prošlost samog bioskopa nego i vremena u kom se događaj odigrao. Ove anegdote imaju najrazličitije oblike – od opisa ranijih arhitektonskih faza unutrašnjosti objekta do teško proverljivih priča od kojih je možda najzanimljivija ona o jednom novogodišnjem lovu na nagradno prase pedesetih godina prošlog veka. Istorija ili legenda? Nije toliko ni važno. Sećanjima, zdanje prestaje da bude prazan prostor i dobija svoju ličnost.

Čega se Vi sećate o bioskopu „Balkan“?

Pišite nam i učestvujte u projektu „Arhiva sećanja“! Oslikajte profil bioskopa „Balkan“!

Najzanimljivije priče i fotografije ćemo objaviti na našim društvenim mrežama. Poziv traje do 9. juna, Svetskog dana Arhiva, a tri najbolja sećanja će biti nagrađena vaučerima knjižare Leo commerce.

Sećanja slati na mejl contact@fondacijasasamarceta.org

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form