Katja Schenker

Katja Schenker (*1968) – Biografija

Performativna sučeljavanja Katje Schenker rezultat su fizičke i psihološke energije izražene kroz crteže, skulpture, predmete i instalacije. Njeni performansi odvijaju se u arhitektonskom i spoljnjem okruženju, pri čemu ona koristi svakodnevne materijale – kamen, drvo, tekstil – koji se pretvaraju u nove forme jednostavnim neprekidnim radnjama poput umotavanja, punjenja, puštanja, zavrtanja, istezanja, ispuštanja, naduvavanja…Sve ove radnje odnose se na doživljavanje granica….

 Katja Schenker će nastupiti na otvaranju izložbe u glavnoj sali. Svojim performansom Sehnen, 2018/19, otkriva mogućnosti radijusa povezivanja .. U potkrovlju će biti predstavljena dokumentacija njenih radova zajedno sa uzorkom prethodnih predstava i instalacija.

Katja Schenker. sehnen, 2018

Photo: Severin Kuhn

Na nivou -2 nalazi se video dokumentacija o njenom performansu, halten so lange sie hält / last as long as she lasts iz decembru 2017. u rezidenciji švajcarske ambasade, kao svojevrsna uvertira za postavljanje pitanja o tome da li ostanti ovde sa vama. Sa 52 ručno rađene srpske cigle ova umetnica gradi bazu koja služi da zatvori prostor između njenih ruku i plafona kao živa, noseća skulptura.

Katja Schenker. halten so lange sie hält / last as long as she lasts, 2017

Photo: Renée Lou Jungo

www.katjaschenker.ch

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form