Istorija zgrade Bioskopa Balkan | Kraljevski par na filmu i Majski prevrat

Jedna od zanimljivosti iz istorije Bioskopa Balkan jeste da je jedna od prvih filmskih projekcija u „Hotelu Bulevar“, kako se tada zvalo zdanje, bio nemi film o venčanju kraljevskog para, Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin.

Aleksandar Obrenović oženio je Dragu Mašin 23. jula 1900. godine, a ova odluka koštala ga je života. Draga nije bila plemenitog porekla, bila je udovica, 12 godina starija od njega, koja nije mogla da mu podari naslednika. Jedna od pet zavereničkih grupa koje su u noći između 28. i 29. maja pogubile bračni par i izvršile „Majski prevrat“ krenula je upravo iz kafane „Hotela Bulevar“, gde su strpljivo čekali trenutak akcije, koja će prekinuti dinastiju Obrenović i promeniti tok srpske istorije.

Deset godina nakon projekcije filma o venčanju kraljevskog para, emitovan je i zvučni film „Hronomegafon Gomon“. Nakon toga, u hotelu je počeo da radi i stalni bioskop pod nazivom „Grand bioskop porodice Gomon“. Posle Prvog svetskog rata na ovom mestu otvoren je stalni bioskop „Opera“, u kom su prikazivani uglavnom kaubojski i avanturistički filmovi.[1]

[1] Iz teksta u dnevnom listu Danas: https://www.danas.rs/beograd/bioskop-balkan-prikazan-i-film-o-vencanju-obrenovica/

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form