Dieter Meier

Dieter Meier (*1945) 

Dieter Meier je pionir performansa i konceptualne umetnosti u Švajcarskoj. Karijeru je započeo uličnim nastupima ,a zatim je proširio na eksperimentalne filmove, fotografiju i muziku. Zajedno sa Borisom Blankom osnovao je elektronsku muzičku grupu YELLO pre četiri decenije.

Dieter Meier. Two Words, 1971. Potvrde o nastupima

Jedno od najpoznatijih dela Dietera Meiera su Dve reči, koje je realizovano u Njujorku (1971). Od prolaznika je kupovao reči Da ili Ne, koje su morali da izgovore u mikrofon. Platio im je jedan dolar i dao  potvrdu o tome.

Prolaznicima baš i nije bilo jasno šta govore da li je to bilo da ili ne.

Ironično, plaćanje je bila vrsta mamca kojim su prolaznici zavedeni i za koje su prodali svoje uverenje.

Dieter Meier. Jumps, 1974. Photography

Skokovi je jedno je od serijskih fotografskih dela Dietera Meiera u kojem se 29-ogodišnji kicoš predstavlja elegancijom i lakoćom, leprša po vazduhu sa rukama u džepovima, bežeći od gravitacije zemlje na trenutak.

Posle 1976. umetnik se povukao iz svega što je nazivao umetničkom trkom. Više se nije hteo predavati sudu bilo kog umetničkog popa, jer su mu stvari koje je radio bile egzistencijalno  bliske.

Krajem 70-ih počeo se družiti sa svojim muzičkim partnerom Borisom Blankom, formirajući bend Yello. To je bila električna muzika poznata po svom nepogrešivom tehno stilu, i pričanju-pevanju. Tu ćete naći „Lovesong“, Buffon, 2014, sa dosta samoironije.

Na nedogmatičan i nepretenciozan način pokazuje nam svoj vrhunski umetnički diletantizam tako što peva, pleše i voli nas.

Danas je Dieter Meier uspešan preduzetnik  koji drži nekoliko restorana u Cirihu, Frankfurtu i  Berlinu, organsku farmu u Argentini za proizvodnju vina i uzgoj stoke,  gaji lešnike u Argentini. Nedavno je otvorio čokolateriju u Cirihu.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form