Christoph Rütimann

Christoph Rütimann (*1955)

Christoph Rutimann je performer druge generacije. Takođe je slikar, crtač, vajar, fotograf i video umetnik. U svojoj raznolikosti njegov umetnički rad uvek je obeležen performativnim stavom. Njegova dela o Beogradu su video-otkrića kroz gradove poput Beograda. Tokom perioda od 19 godina, ovaj umetnik je u okviru svog dela stvarao složene Geh-Lander video-železničke snimke u različitim gradovima sveta, snimajući različite strukture poput šina, cevi ili ograde.

To je sve zabeleženo u filmovima sa kadrovima snimljenim iz iznenađujuće neobičnih uglova koji otkrivaju topografiju grada i njegove stanovnike. 

Christoph Rütimann. Handlauf Belgrad, video, 2001

Još jedan performans o Belom gradu jeste 5 kulturnih jarbola od porculana – Veliki štap – koji, pored toga što su predmeti, igraju i simboličku ulogu kao partneri u odbrani kulture. Oni će bukvalno OSTATI OVDE SA VAMA u Beogradu i pronaći partnere u kulturnom kontekstu zbog kulturnog uticaja. Čak će i drveni original koji je priroda stvorila u procesu inokulacije kultura jabuke naći partnera u Srbiji.

Christoph Rütimann.Ein Stein in der Hand das ist der Hammer, 2019 © Christoph Rütimann photo: Stephan Rohner

http://kulturkeule.ch

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form