Branko Milisković

Foto: Martin Argyroglo

The Song from the Grave [Stabat Mater]

ONE MAN OPERA

Trajanje: 2 sata

Branko Milisković stvara radove koji kombinuju iskustva i forme umetnosti kabarea, opere, theatra, fotografije, arhitekture, filma kao i virtuelne realnosti. Milisković se koristi istorijskim citatima, često političkim, istražujući kolektivno kao i univerzalno sećanje. Kroz precizno profilisana i konstruisana tela, Milisković nas uvodi u polje kako poznatih tako i zaboravljenih emocija. The Song from the Grave [STABAT MATER], je oštar i dirljiv, mono oratorijum u trajanju koji se bavi iščekivanjem i agonijom koja nastaje dok čekamo da nam se voljena osoba vrati, referišući na polučasovnu operu ERWARTUNG (Iščekivanje) Arnolda Šenberga. 

Stabat Mater, srednjevekovna duhovna himna koja prikazuje Mariju koja oplakuje Hrista razapetog na krstu, u ovom performansu je uzeta kao polazni koncept koji oblikuje jednu novu, savremenu realnost u kojoj se fugure majke i oca stapaju u visoko stilizovani, androgeni konstrukt, telo koje u vidu svetonazora, oplakuje stradanje čovečanstva. 

Performans: Branko Milisković
Kostim: Olivera Lekić
Šminka: Brana Kostić
Frizura: Danilo Mataruga
Zvuk: Branko Milisković

Branko Milisković Biografija


Branko Milisković (1982, Beograd) studirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, diplomirao na Kraljevskoj akademiji umetnosti i dizajna u Hagu a MFA stekao na Hochschule für Bildende Künste u Hamburgu. Njegovi radovi su izvodjeni i izlagani internacionalno, Reims Scenes d’Europe, CSW/CoCA, Torun; G12 HUB, Bioskop Balkan, 57. Oktobarski salon i Dom omladine, Beograd; Kampnagel, Hamburg; Les Halles, Brisel; TENT Roterdam i Utreht Film Festival; CIRCA art actuel, Montreal; LADA, London; YFV Sijetl (WA) kao i na brojnim scenama u Evropi, Izraelu, Rusiji i SAD-u.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form