Andrea Štaka

Andrea Štaka (*1973)

Andrea Štaka – Biografija

Andrea Štaka, švajcarska režiserka, scenaristkinja i producentkinja poreklom iz Sarajeva i Dubrovnika, snima filmove o ženama koje su prognane i koje još uvek pokušavaju održati kontrolu nad svojim životom.

Završila je studije na Fakultetu za dizajn i umetnost u Cirihu 1998. godine uspešnim predstavljanjem kratkog filma Hotel Beograd. Pored još nekoliko kratkih filmova, snimila je dokumentarni film Jugodivas 2000. Njen debi za dugometražni film Gospođica bio je prvi švajcarski film koji je za 21 godinu osvojio Zlatnog leoparda.

 “Švajcarci su rekli da je pobednik ovog filma Švajcarkinja, Bosanci su tvrdili da je to Bosanka, a Hrvati da je to Hrvatica. Sve to je u stvari istina, kaže ona, ja te kulture nosim u sebi. Bilo je trenutaka kada sam želela da odlučujem o svom identitetu u školi, kad sam bila Jugoslovenka u svom razredu. Ali Švajcarska se od tada promenila. Šta znači biti Švajcarkinja? Danas možete biti Švajcarkinja sa nekoliko kultura, mislim da je to izuzetno lepo…. Što više znate  život je bogatiji, nije uvek lako, postoje dani kada bih volela da mogu reći da sam iz jednog grada, iz jedne zemlje, tamo živim, kao i cela moja porodica –i tačka. Ali bogatstvo je moći komunicirati na tri jezika sa tri različita naroda. “

Hotel Belgrade, 1998

http://www.okofilm.ch

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form