3×3 razgovor: Vladimir Vinkić

Foto: Vesna Opavski

Vladimir Vinkić rođen je u Pančevu 1978. godine. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i specijalističke studije na Accademia di Belle Arti, Firenca. Izlagao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi, a poslednjih godina je naročito poznat po radu na filmu “S ljubavlju, Vincent”, prvom u potpunosti ručno oslikanom filmu u istoriji kinematografije.

Sa Vladimirom razgovaramo povodom još jednog filmskog projekta, koji će biti realizovan na isti način. Biće to manjinska srpska koprodukcija za celovečernji animirani film “Seljaci”, u tehnici animacije uljanog slikarstva. U saradnji s beogradskim studijom Digitalkrafts, 15 srpskih slikara će u Beogradu dočarati motive vojvođanskih sela i narodnih nošnji. Reč je o adaptaciji romana poljskog nobelovca Vladislava Rejmonta, u režiji Dorote Kobjele i oskarovca Hjua Velčmana.

Brakethrufilms / iz trejlera za film “Seljaci”

Radićete na filmu „Seljaci“ – dugometražnom animiranom filmu koji je u potpunosti naslikan rukom. U kojoj fazi je trenutno taj projekat i u čemu se tačno sastoji vaša uloga, budući da ste navedeni kao jedan od supervizora slikarske ekipe?

Film je trenutno u fazi pred-produkcije i u narednim mesecima očekujemo materijal po kome bi trebalo da započnemo produkciju. Ukratko, film je snimljen sa glumcima u Poljskoj ispred hroma-ki platna, dok su pozadina i scenografija urađene u Beogradu u 3-D tehnologiji. To je trenutno novi način pravljenja filma. Taj deo posla radi DigitalKraft studio iz Beograda sa kojim imamo odličnu saradnju. Sada sa njima radimo na testiranju slikara. U studiju za animaciju koji je izgrađen u Beogradu testirali smo do sada oko 80 slikara i slikarki. Drago mi je da je odziv bio veliki i da su svi kandidati veoma kvalitetni. Ovih nedelja završavamo testiranje i biće prilično teško izdvojiti dvadesetak najboljih za sledeću fazu obuke. Oni će raditi 2-3 nedelje novu animaciju i imati priliku da nauče da animiraju.

Nakon toga, 10 kandidata počinje da radi sa nama na slikanju filma. U ovom procesu ja radim kao supervizor zajedno sa koleginicom Biserkom Petrović. Naš zadatak je da svakome objasnimo način rada i uvedemo ih u animiranje. Svaki kandidat ima 3 dana za slikanje i animiranje. Proces je svakome veoma težak i zahtevan, ali ako ste dobri u ovome i ako razumete proces veoma brzo sve postaje zanimljivo i lako. Generalno, svi naslikaju prvi frejm (sliku), a potom preko nje dodaju poteze prateći projekciju i postepeno pretvaraju urađenu sliku u sledeći frejm. To se zatim fotografiše i tako lagano nastaje animacija. Iskreno se radujem početku produkcije krajem sledećeg meseca jer ću se i sam uključiti u slikanje filma.

Brakethrufilms / iz trejlera za film “Seljaci”

Slikanje i animiranje filma „S ljubavlju Vinsent“ (Loving Vincent) je trajalo 4 godine, i film je imao veoma dobru kritičku recepciju. Šta ste naučili tokom rada na ovom filmu i koliko vam je bilo teško (ili lako) da slikate na stotine sličnih kadrova tokom dugog vremenskog perida?

Moj rad na prethodnom filmu je trajao 6 meseci i za to vreme sam uradio oko 500 slika. Imao sam priliku da naučim mnogo. Nisam siguran da bih kao slikar sam došao u situaciju da  slikam 3 slike dnevno. To jeste mnogo ali sam proces je lak. Ubrzao sam svoj stvaralački proces, mnogo sam sigurniji u slikanju. Najveće zadovoljstvo je ipak saradnja sa drugim slikarima, jer svi postajemo jedna velika porodica. Ovaj način rada zapravo pomaže slikarima da se oslobode sujete i da približe se jedni drugima. To nije takmičenje i svi delimo iskustva i znanja.

Čime se još bavite u poslednje vreme pored ovih projekata i koliko uopšte stižete da se bavite autorskim stvaralačkim radom?

Rad na prethodnom filmu mi je otvorio nova vrata. Skoro sam završio saradnju sa Etnografskim muzejem u Beogradu gde sam radio animacije i vizuelni dizajn postavke za izložbu „Dvopređne čarape Srbije“. Izložba će trajati godinu dana, pa posetite Muzej. Neverovatno je koliko je to slično sa novim filmom „Seljaci“ na kom sada radim. Naime, poklapaju se vremenski periodi filma i narodne nošnje Srbije. Tom prilikom sam upoznao bolje našu narodnu nošnju koja je veoma slična Poljskoj i to će mi sigurno značiti u daljem radu.

Pored slikarstva, bavim se ilustracijom i 2-D animacijom. Uvek me je privlačila tehnologija pa sam i u svom stvaralaštvu koristio računar kako bih izrađivao skice za slike. To radim i danas samo su alati koje koristim noviji; a ulje, četkicu i slikarski nož nikad neću zameniti.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form