3×3 razgovor: Saša Mirković

Foto: Goran Kovačić

Beogradski kamerni ansambl  „Metamorfozis“ osnovan je 2005. godine na inicijativu violiste i umetničkog direktora Saše Mirkovića. Od svog nastanka ansambl je bio posvećen izvođenju graničnih žanrova umetničke muzike, kao što su nova muzika, world music, ali i dobro poznatih dela zapadno-evropske muzičke tradicije u „novom ruhu“ – u drugačijim, novim aranžmanima i scenskim postavkama, koji predstavljaju svojevrstan odgovor na savremeni trenutak, ukus publike i praksu muzičkog izvođenja u svetu.

Tokom prethodnih meseci Metamorfozis i Fondacija Saša Marčeta uspostavili su saradnju koja je rezultirala kako koncertnim nastupima, tako i snimanjima za neke buduće projekte. O planovima za naredni period, za naš sajt govori umetnički direktor ansambla Saša Mirković.

Nalazimo se na jednom u nizu snimanja koncertih nastupa sastava Metamorfozis, u Bioskopu Balkan. Možete li nam reći nešto više o koncertnim planovima u ovoj godini?

Ove godine slavimo 15 godina postojanja, pa smo želeli da napravimo seriju koncerata s ljudima s kojima sarađujemo već neko vreme, i u prostoru u kome se osećamo dobro. Pošto već nije moguće nastupanje pred publikom, onda ih snimamo za tu istu našu publiku, za ljude koji vole klasičnu i umetničku muziku. Pravimo pet koncerata koji će se emitovati na raznim mestima, uključujući i naše stranice na fejsbuku, Youtube kanalima, ali i u inostranstvu – u Slovačkoj, Italiji, Bosni i Hercegovini. Negde na televizijama, a negde isto tako na kanalima određenih festivala i organizacija.

Svaki koncert ima svoj naziv. Čitava sezona se zove “Stubovi” a tema su elementi, sve što nas okružuje. Imamo vodu, imali smo vatru, vazduh, sviraćemo  program koji je nazvan “Sun moon stars” tako da će biti šareno. Veliki deo repertoara je ono čime se bavimo već dugo, a to su srpska muzika i premijerna izvođenja, ali i savremena dela inostranih kompozitora, kao i dela starih majstora u nekom novom duhu. 

Foto: Goran Kovačić

Kakvi su vam utisci o dosadašnjoj saradnji sa Fondacijom Saša Marčeta?

Naša prva saradnja je bila pre godinu ili dve. To je bio prvi koncert koji smo održali ovde i zaista je bilo fantastično, bila je puna sala. Tu se našli obostrano zadovoljstvo, poštovanje i želja da se napravi nešto zajednički. S tim u vezi je i podrška Fondacije, ali i samog Saše koji je gotovo na svakom našem koncertu, uživa u tome što radimo i podržava nas. Ksenija Samarždija je zaista fantastična za saradnju, kao i čitav tim koji radi s nama. Izašli su nam u susret u gomili stvari.  Svaki koncert je i vizuelno i programski drugačiji, i u tom smislu je Ksenija stvarno vrlo otvorena osoba, širokih shvatanja, uvek daje puno mogućnosti, i trudi se da pomogne u svakom smislu.

Šta vama lično znači prostor Bioskopa Balkan?

Sam prostor je nešto što me apsolutno opčinjava. To je mesto gde su bile prve opere, gde su krenuli filmovi, koje zaslužuje da traje još ko zna koliko. Ovakvo kakvo jeste, možda i još u nekim drugim izdanjima, ali da se sačuva taj stari duh. Što se mene lično tiče, jedva sam čekao trenutak kada će se Bioskop Balkan ponovo otvoriti, i kada će moći da se odvijaju ovakva dešavanja u njemu.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form