3×3 Razgovor: Dragan Zdravković

Otišao si iz Beograda, na planinu, u svojevrsnu izolaciju. Kako si, kako provodiš vreme i šta ti je donela ova nagla promena?  

Ja sam dobro, ali osećam priličnu težinu iznad svoje glave koju pritiska globalna teskoba. Pitam se, da li će ovaj svet i život u njemu ostati isti? Provodim vreme sa svojom porodicom u jednoj šumskoj brvnari na prelepoj planini mojih predaka—Tari . Odavde uspevam i da držim online nastavu mojim studentima. Pokušao sam da iskoristim ovo vreme da ispitam sebe da li je moguće živeti na jednom ovakvom mestu, u okruženju prirode? I zaprepastio sam se zaključkom: Ne da je moguće nego je i neophodno!

Homo Interior, Diptih, ulje i akril na platnu, 2 x (144 x 160 cm) Christen Sveaas Art Collection, NO.)

Na čemu trenutno radiš?

Posebno me raduje činjenica da sam u mogućnosti, uprkos izolaciji, da sa firmom VR-All-Art i Milanom Markovićem završavam virtuelnu retrospektivnu postavku mojih radova. Sve se postavlja u prostor koji nas argumentovano ubeđuje da postoji..da su slike tu…prenete i okačene. Na čudan način i jesu; veoma dugo se osmišljavalo na koji zid će ići koja slika, koja sa kojom ide…skoro identičan princip kao i prilikom realne postavke, a pritom sve odavde, niodkuda, direktno iz šume ☺.

Trenutno mi je rad AM/FM (kolekcija MSUB), takođe za sada samo virtuelno, prisutan na izložbi Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019, i nadamo se da će ta izložba ipak doseći opipljivu verziju planiranu u zgradi muzeja.

Paralelno sa VR avanturom, radim na jednoj komplikovanoj i zahtevnoj slici manjeg formata za koju mi je taman nedostajalo ovoliko vremena. Ta slika bi trebalo da se uklopi u potpuno novu seriju na kojoj radim poslednjih godinu dana…A kada će to sve biti izloženo bolje da me ne pitate…U ovim apokaliptičnim vremenima nije zahvalno davati informacije o budućnosti. To bi bilo virtuelnije i od VR-a.

Stevan Vuković, Ksenija Samardžija, Dragan Zdravković

Sarađujemo u Fondaciji Saša Marčeta, kroz rad programskog saveta – ti, Stevan Vuković i ja – kako vidiš rad fondacije u budućnosti i kakva su tvoja očekivanja?

Kao što rekoh, ne bih voleo da proričem budućnost, ali ono što mogu sa sigurnošću da kažem je da ceo koncept fondacije SM i Bioskopa Balkan postavljen je na snažan temelj. Za takvu osnovu bila je potrebna istinska želja i zeleno svetlo osnivača Saše Marčete. 

Naš zajednički rad zasniva se na retkom poštovanju i poverenju. Inače, nas troje se poznajemo jako dugo i sjajno se dopunjujemo. Oslanjamo se na iskustva onog drugog sa lakoćom, bez ikakve skeptičnosti, jer znamo koliko je ko na svom terenu postigao, tako da naši sastanci i konsultacije meni predstavljaju veliko zadovoljstvo i osećaj da idemo pravim putem. Samo takvim poslovima želim da se bavim i dokle god to bude tako, imaću velika očekivanja za Bioskop Balkan, potencijalni centar za savremenu umetnost i kulturu Balkana. 

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form