Projekcija filma | Lihvar  

16. maj, 2021.

Foto: Bojana Janjić

Film ”Lihvar“ reditelja Nemanje Ćeranića, koji je na upravo završenom 49. FEST-u dobio nagradu ”Milutin Čolić“ dnevnog lista Politika za najbolji srpski film na festivalu, prikazan je 16. maja, na specijalnoj zatvorenoj projekciji u Bioskopu Balkan. Ovom prilikom prisutnima se poklonila autorska i glumačka ekipa filma, koja je posle projekcije prisustvovala i svečanom koktelu, u neformalnom razgovoru i druženju sa publikom.

Politikin žiri je dodelio nagradu Lihvaru “za autentičan i osvežavajući pristup žanru kriminalističke drame, sa veštim korišćenjem rešenja koja spadaju u domen autorskog filma”, a kao sveže i inovativne elemente „žiri je prepoznao i izuzetan rad sa glumcima naturščicima, angažovano posmatranje društvenih problema i smeštanje radnje i celokupne produkcije izvan glavnog grada – u funkciji demetropolizacije srpske kinematografije“.

Ovo ostvarenje reditelja Nemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića, bavi se jednim danom u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji, kome se život okreće naglavačke zbog gluposti u trenutku kada je bio na korak do sna. Kada je vratio dug kriminalcu koji mu je pomogao da uđe u posao i kada je naplatio sve glavnice od svojih dužnika, Mundir misli da počinje novo poglavlje u njegovom životu. Ali, jedna nesmotrenost, usled stresa koji je poremetio njegov dijabetes, mnogo ga košta.

U glavnim ulogama su Dušan Petković, Strahinja Blažić, Zlatan Vidović, Jovo Maksić, Branko Vidaković, i drugi.

FOTO GALERIJA: Bojana Janjić

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form