Marko Crnobrnja | Anegdote

1. januar, 2019. 

Foto: Bojana Janjić

Izložba „Anegdote“ autora Marka Crnobrnje otvorena je 1. januara 2019. u Bioskopu Balkan, u organizaciji Fondacije „Saša Marčeta“.

Vlasnik Fondacije, Saša Marčeta, povodom ove izložbe je rekao: „Bioskop Balkan u utorak 1. januara otvara svoja vrata za sve ljubitelje umetnosti. Izložba „Anegdote”, autora Marka Crnobrnje u organizaciji Fondacije Saša Marčeta, predstavlja moj novogodišnji poklon Beogradu i samo je jedan u nizu događaja  koje planiramo. Pozivam sve da prvog dana u novoj godini posete bioskop Balkan i pogledaju nesvakidašnju izložbu sjajnog umetnika”.

Stevan Vuković, član programskog saveta Fondacije, o izložbi je napisao: „Deca u ovim skulpturalnim celinama nisu predstavljena u nekom romantičarski osmišljenom ‘prirodnom stanju’, u kome bi se naglašavala samo njihova spontana otvorenost, nevinost i neposrednost, kao snažan kontrapunkt otuđenosti odraslog čoveka. Ona se ne prikazuju kao potpuno obuzeta igrom, ponesena principom zadovoljstva i oslobođena od bilo kakve odgovornosti, koja bi onda bila isključivo stvar njihovih roditelja. Deca u Crnobrnjinom radu su u stalnom procesu ispitivanja i istraživanja okolne stvarnosti, koja ih često transagresivno, suočava sa potencijalnim opasnostima i dovodi u situacije u kojima pogrešan izbor može imati neželjene posledice. Edukativni aspekt radova sastoji se upravo u indukovanju osećaja odgovornosti za sebe i druge, kod dece kao publike i korisnika tih radova”.

Autor izložbe Marko Crnobrnja rođen je 1978. godine u Obrenovcu. Diplomirao je vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mrđana Bajića 2005. godine.Od 2009. godine angažovan kao profesor praktične nastave u Srednjoj umetničkoj školi “Tehnoart” u Beogradu. Od 2017. godine radi na Fakultetu primenjenih umetnosti kao umetnički saradnik. Njegove skulpture nalaze se u okviru stalne postavke Pedagoškog muzeja u Beogradu, u kolekciji Zepter, Narodnom muzeju Kraljevo i nekoliko privatnih kolekcija. 

FOTO GALERIJA: Bojana Janjić

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form