ULUPUDS | Umetnički prevrat    

15. oktobar – 30. oktobar, 2020.  

Foto: Studio Tešić

Majska izložba ULUPUDS-a pod temom „Umetnički prevrat” održana je u Bioskopu Balkan u periodu od 15. do 30. oktobra 2020. godine. Izložba je okupila više od 117 autora, čiji su radovi našli svoje mesto u prostoru ovog istorijskog zdanja, postavkom kustosa Ive Leković.

Prema rečima autorke postavke, tema ovogodišnjeg izdanja „sugeriše da dugo ustaljen mit o povezanosti umetnosti i slobode počinje da se ruši, dok umetnost postaje pitanje odgovornosti za ukupan dizajn života, samim tim i budućnosti. Polazeći tako od prevrata, koji uvek teži određenoj slobodi, na kraju dolazimo do odgovornosti, lične i umetničke“

Izložbu je odlikovala konceptualna i medijska raznovrsnost i mnogobrojni originalni pristupi umetnika „u sada već svakodnevnim introspektivnim umetnički prevratima“.

Realizovan je i prateći program u vidu tribine „Ženski umetnički rukopis, da li postoji i kako ga možemo definisati?“ O ovoj temi govorile su:  Lidija Jovanović, predsednica ULUPUDS-a, Larisa Županjevac i Dragana Nikolajević.

Prilikom svečanog zatvaranja 52. Majske izložbe ULUPUDS-a (Umetnički) prevrat 30.10. 2020. dodeljeno je 11 nagrada 3 izborne komisije koje dodeljuju nagrade u okviru Majske izložbe ULUPUDS-a. Velika nagrada Majske izložbe dodeljena je Marini Ranisavljev Kocarevoj za rad Gde je duša ili Dnevnik jedne košulje. 

FOTO GALERIJA: Studio Tešić

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form