SUN BENEATH- Matilde Romagnoli

Otvorena izložba Matilde Romanjoli – „Sun Beneath/Sunce ispod“u Bioskopu Balkan


Izložba koja nosi naziv „Sun Beneath/Sunce ispod“ je zapravo multimedijalna izložba, iako je centralni deo postavke monumentalna bronzana skulptura, visine 2,40m, koja predstavlja Matildin dvostruki autoportret.

Izložbu, takođe čini serija manjih skulptura, cite specific instalacija i pregled crteža. Nekoliko video radova prikazuje na proces stvaranja kroz koji je Matilde tokom dve godine sama prolazila, a koji uključuje modelovanje, izlivanje, prelamanje kalupa i doradu bronze. Rad predstavlja primer akademske studije tela, ali sa opterećenjem sopstvene figure koju nosi na leđima. Deo ove izložbe i promišljanje koncepta nastao je tokom Matildinog boravka u Beogradu kao deo umetničkog rezidencijalnog programa koji organizuje Fondacija Saša Marčeta u Bioskopu Balkan.

Inspiraciju za ovu izložbu Matilde je pronašla pre svega u Italijanskoj kinematografiji pedesetih godina prošlog veka, te posebno ističe film „Stromboli“ Roberta Roselinija (Roberto Rossellini) iz 1950. godine. Pored toga, veliki uticaj imao je i film Džona Hjustona (John Huston) „Pod vulkanom“ iz 1984. godine, čija scena iz filma zauzima ceo jedan zid na postavci.


„Što se tiče skulpture duplog autoprotreta koja je pozicionirana u prostoru koji podseća na vulkan, htela sam da prikažem određenu simboliku. Za mene je proces topljenja zapravo obrnut procesu rada vulkana. U vulkanu imate lavu koja izlazi iz njega, a u procesu topljenja imate toplu bronzu kojom se puni figura i ona ostaje u figuri, koja se potom ohladi ,ali vi svakako osećate moć tog metala“ – objašnjava Matilde i dodaje:
„Velika inspiracija za deo ove izložbe je bio jedan istiniti događaj sa ostrva Alikudi, blizu Sicilije.  Naime, između 1903-1905. godine, stanovnici, koji su jeli hleb od raži kontaminiran gljivom ergot, imali su halucinacije. Priviđale su im se veštice, leteće žene i kamenje koje pada s neba i to je trajalo cele tri godine. Niko nije imao hrabrosti da priča o tome, i samo su u poverenju pričali međusobno. Tako da se tom temom bavim u jednom od svojih video radova na ovoj izložbi, nastalom upravo na Siciliji.“


Matilde je završila studije na Akademiji lepih umetnosti Brera u Milanu, a nastavila u Minhenu (Kunst Akademie der Bildenden Künste Munchen, klasa: Gerry Bibby, 2023). Potiče iz umetničke porodice – njen pradeda je bio slikar i predavao na Akademiji likovnih umetnosti u Milanu, baka je balerina, otac je strastveni fotograf, brat je arhitekta, majka takođe bivša balerina…
 
Matildin umetnički pristup je jedinstven jer se potpuno posvećuje svakom aspektu stvaranja. Samostalnim učešćem u celokupnom procesu rada i svim elementima, ona stvara duboku vezu između fizičkog procesa i finalnog rezultata. Kroz svoj dvostruki autoportret, Matilde Romagnoli poziva posmatrače da razmisle o vlastitom identitetu i teretima koje nose. Ova introspektivna istraživanja sopstvenog ja rezoniraju sa publikom jer dotiču univerzalne teme samoprikazivanja, ranjivosti i samoispoljavanja.

Izložba se organizuje nakon umetničkog rezidencijalnog programa u Bioskopu Balkan, sa ciljem da razmatra ulogu savremene portretne skulpture. Takođe istražuje umetničko iskustvo nakon završetka čuvene Kunst Akademie der Bildenden Künste Munchen, kao i obrazovni sistem u svetu digitalnih mogućnosti i tretiranje samog procesa koji vodi ka realizaciji umetničkog dela.


„U Matildinom sveukupnom radu, ne treba izostaviti i kreativne procese sa Akademije likovnih umetnosti i livnice u Minhenu, boravak u Beogradu i rad u okviru art residence programa u Bioskopu Balkan, kao i put na Siciliju, koji je rezultirao nizom crteža, skica i art videa kraćeg formata istog naziva, Sunce ispod. U vrtlogu ideja, impresija i promišljanja izranja plastičko–likovni ansambl, jedna vrsta instalacije u prostoru Bioskopa Balkan, koja posamtrača nagoni na ličnu samorefleksiju jer je u njemu skrivena dublja simbolika koja se otkriva u slojevima.“ – ističe u katalogu istoričar umetnosti, Dejan Vučetić.

Organizovana u saradnji sa Fondacijom Saše Marčete, Matildina izložba pokazuje posvećenost fondacije podršci mladim umetnicima i pružanju dragocenih prilika za upoznavanje sa iskustvima i praksama koje dolaze iz različitih sredina. 
 
Ova slojevita prezentacija rada Matilde Romanjoli u Beogradu i njena izložba u Bioskopu Balkan pružaju jedinstvenu priliku ljubiteljima umetnosti i široj publici da se upuste u fascinantnu umetničku viziju i istraživanje ljudske forme i njene kompleksnosti.

Foto: Bojana Janjić

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form