Peti Beogradski mesec fotografije  

8. maj – 03. jun, 2021.

Peto izdanje Beogradskog meseca fotografije održalo se od 8. maja do 3. juna 2021. godine na 15 lokacija. Tokom trajanja manifestacije predstavljeni su radovi oko 50 autora iz 15 zemalja, u oko 20 izložbenih celina.

Beogradski mesec fotografije je otvoren 8. maja izložbama u Kući legata i Bioskopu Balkan, u kome su svoje radove izložili Stephanie Pistel, Ines d’Orey, Ivan Blazhev, Karsten Kronas, Klaus Pichler, Made of Photos #2, Milan Marković, Miloš Nešić, Miloš Tomić, i Olatz Vazquez.

Stephanie Pistel izložila je projekat „Bucket list” sačinjen od kolekcije portreta poznatog baletskog igrača Sergeja Polinjina koji su nastali u Kaliforniji, Moskvi i Beogradu. Stephanie Pistel je međunarodno priznata fotografkinja i sarađivala je sa mnogim poznatim ličnostima i časopisima širom sveta.

Portugalska umetnica Ines d’Oray predstavila je rad „Antre”, inspirisan kompozicijom „Ogledalo u ogledalu Arva Perta. Makedonski fotograf Ivan Blažev izložio rad „All time is all time” inspirisan Vonegatovim romanom „Klanica 5” o bombardovanju Drezdena. Karsten Kronas iz Nemačke predstavila je serijal „Potraga za g-dinom X” u kome kombinuje svoje fotografije sa fotografijama g-dina X iz svog ukradenog telefona. Austrijski umetnik Klaus Pichler izložio je seriju fotografija „Ovo će vam zauvek promeniti život”. U periodu od dve godine ovaj autor bavio se ezoterizmom prikupljajući materijal sa foruma i skupova, i tako je stekao unutrašnji pogled na iracionalni svet ezoterizma.

Rad „Ćelijska međupovezanost” delo je Milana Markovića na temu međupovezanosti prirodnih elemenata u vezi korelacija i kauzalnosti, dok se Miloš Nešić predstavio fotografskim perfomansom „Sateran u ćošak” koji je izveo tokom policijskog časa u Beogradu u trajanju od 84 sata. Miloš Tomićje izložio rad „Nežni vandalizam”, vrlo zanimljivu kolekciju nastalu manipulacijom i uništavanjem starih fotografija.

Autorka dela „Minbizia” je španska fotografkinja Olatz Vazquez koja svoj rad zasniva na svom telu. Nakon zakasnele dijagnostike raka odlučila je da dokumentuje promene u životu, na svom telu i emocijama.

U Bioskopu Balkan izložen je i „Made of photos #2”, serijal radova u kojima su fotografi eksperimentisali sa video-formatom kako bi prikazali svoje fotografije.

Beogradski mesec fotografije je prvi put organizovan 2016. godine a ovogodišnje izdanje je peto po redu. Organizacioni tim ovo izdanje manifestacija posvetio je svima onima koji su ugroženi haosom izazvanim epidemijom Covid-a 19, onima koji više nisu sa nama, kao i svima koji se trude da nam učine život mogućim i lakšim. 

Uspeh festivala baziran je na tri jaka stuba: kvalitetu domaće fotografske scene, saradnji sa umetničkim fondacijama, muzejima, galerijama i svim inostranim kulturnim centrima i ambasadama u Beogradu, kao i kontaktima i saradnjama sa drugim međunarodnim manifestacijama koje pružaju šansu da srpski fotografi prezentuju svoje radove u inostranstvu, uz dovođenje stranih fotografa u Beograd.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form