Koncert Vladimira Blagojevića      

24. maj, 2021.

Foto: Bojana Janjić

U ponedeljak, 24. maja, harmonikaš Vladimir Blagojević održao je solo koncert u Bioskopu Balkan. Na programu su bila dela „Dobar vetar” Ivana Brkljačića, „Elegija” Jasne Veljanović, „oKOLO in F“ Dražana Kosorića, izbor stavova iz svite za harmoniku „Arlekinada” Vladimira Trmčića, „Lunar Dust” Lazara Đorđevića, i „F 31.1/F 34.0“ Dragane Jovanović.

Vladimir Blagojević je rođen 1980. godine u Kragujevcu. Diplomirao je 2004. i magistrirao 2007. godine na Visokoj školi za umetnost u Bernu (Švajcarska) u klasi Teodora Ancelotija, jednog od najprestižnijih svetskih umetnika na harmonici. Pored mnogobrojnih prvih i specijalnih nagrada na domaćim takmičenjima, Vladimir Blagojević je laureat velikog broja internacionalnih takmičenja za harmoniku među kojima su najznačajnija„Premio di Citta di Castelfidardo“ u Italiji 1995; Svetski kup u Švajcarskoj 1996; „Grand Prix“ u Francuskoj 1997; „Premio di Citta di Castelfidardo“ u Italiji 1997. i 1998; Svetski trofej u Andori 1997; Svetski Trofej u Italiji 1998. Bio je finalista takmičenja „Chain“ za sve instrumente, u Varšavi 2003. godine.

Nosilac je nagrade Fondacije “All-Fellows“ iz Bazela za izuzetno solističko umetničko delovanje i razvoj savremene muzike, a 2004. postaje stipendista fondacije Friedl-Wald iz Ciriha. Dobitnik je nagrade Udruženja kompozitora Srbije „Aleksandar Pavlović“ za promociju domaćeg muzičkog stvaralaštva, 2019. godine. 

Vladimir Blagojević je jedan od koosnivača kolektiva „Studio 6“ 2012. godine, ansambla koji čine istaknuti umetnici iz cele Srbije, a čija se delatnost fokusira na izvođenje savremene umetničke muzike. Poslednjih nekoliko godina ga posebno interesuje promocija domaćeg muzičkog stvaralaštva. Kroz saradnju sa ansamblom „Studio 6“, violistom Sašom Mirkovićem, gostujući u drugim ansamblima, i kao solista, do sada je premijerno izveo preko 40 kompozicija domaćih autora, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form