Dušan Đorđević | Memento mori & SIV I – Vremenska kapsula

20. maj – 03. jun 2022.

Foto: Marina Bugarčić

Dve postavke fotografa Dušana Đorđevića čine celinu u izložbenom prostoru Bioskopa Balkan i tako najavljuju otvaranje galerijskog prostora u ovom istorijskom zdanju

Izložba I : Memento mori  : predstavlja svojevrstan omaž memento mori pravcu u renesansnom slikarstvu. latinska poslovica koja nas istovremeno podseća i upozorava u seriji fotografija u light box formatu, u kojima Đorđević ulazi u intimu zagrobnih kuća koje je zaticao u Istočnoj Srbiji. Plastično cveće, mušeme, sobni nameštaj poštaju prihvaćen ritual sahranjivanja bez vidljivog učešća same arhitekture mesta u kome fotografije nastuju; Fotorafije nas uvode u proces razmišljanja o estetici, vrednovanju i zaboravu kojem se odupuremo putem ideje šta smo u stanju da ostavljamo iza nas. „Smrt je u zaboravu, čovek je mrtav kad ga se više niko ne seća.” U Bioskopu Balkan je uz fotografije predstavljeno i specijalno “dummy” izdanje knjige.

Memento mori

Fotografije sa izložbe “SIV I – Vremenska kapsula”, bave se vremenskim kapsulama, istorijskim skrovištim, u kojima su pohranjeni predmeti ili informacije od značaja, u cilju uspostavljanja komunikacije sa budućim generacijama. Najčešće su to male metalne kutije zakopane Ili sklonjene da bi bile otvorene ili prikazane mnogo godina kasnije. Mnoge kapsule su zakopane kako bi se obeležili istorijski događaji ili su uzidane u temelje značajnih zgrada ili čak poslate u svemir. Kapsule bi trebalo da budu otvorene zakazanog dana u dalekoj budućnosti. Svrha vremenskih kapsula je da pomognu boljem razumevanju sveta jednog minulog vremena. Fotografije koje su predstavljene u Bioskopu Balkan su objavljene u ekskluzivnoj publikaciji o Saveznom izvršnom veću. Fotografije koje vidimo na izložbi predstavljaju izbor radova kojima Dušan Đorđević otkriva detalje enterijera; unikatne predmete, tapiserije, slike, namenski planiran nameštaj : poput dragulja reprezentativnog i simboličkog, total dizajn zgrade SIV-a i otvara mogućnost registrovanja lepote u estetici socijalizma koja je nastala na negiranju lepog.

SIV I – Vremenska kapsula

“Palata Saveznog izvršnog veća (SIV), smeštena u zelenilu Novog Beograda, za preko 60 godina svog postojanja promenila je više država, državnih uređenja i imena ali je svaki put ostajala snažan simbol i reprezent Države, njene moći i prestiža. Začeta konkursom za zgradu Predsedništva vlade FNRJ 1947. koji je dobio tim Potočnjak-Urlih-Nojman-Perak, dovršena je 1958. veštom rukom Mihajla Jankovića nakon posleratnih zaokreta a uoči prvog samita Nesvrstanih. SIV je ne samo reperna tačka nove arhitekture i urbanizma posleratne Jugoslavije, već i njen jedini preživeli monumentalni i reprezentativni objekat, brižljivo osmišljen i održavan do danas kao sedište centralne vlasti.” iz knjige : SIV – Palata Saveznog izvršnog veća.

Foto: Marina Bugarčić

Dušan Đorđević je rođen 1966. godine. Studirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Odsek za fotografiju, filmsku i TV kameru. Profesionalno iskustvo je stekao u Kopenhagenu. Radio je kao urednik fotografije u brojnim magazinima u zemlji i inostranstvu. Umetničku karijeru stiče izložbama, foto-monografijama, knjigma i projektima iz sfere filma i fotografije.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form