Mitesh Dixit

Pejzaži ekstrakcije 

Vizuelna genealogija kulturnog nasleđa između Švajcarske I Srbije

”Teritorija je istorijsko pitanje: proizvedeno, promenljivo i fluidno. To je geografsko […] To je reč, koncept i praksa, gde se odnos između njih može shvatiti samo genealoški. To je političko pitanje, ali u širem smislu: ekonomsko, strateško, pravno i tehničko.”
-Stuart Elden, Land, Terrain, Territory, 2010

Mape ne predstavljaju stvarnost, one je stvaraju. Kao osnovni deo procesa, akt mapiranja rezultira visoko autorskim prikazima teritorije. Odabirom karakteristika, snaga i tokova koje treba istaći – i implicitno, koje treba isključiti – kartograf prvo stvara stvarnost u kojoj će se nalaziti i raspravljati o njihovoj intervenciji. Zbog mapa koje se percipiraju verodostojnošću i sigurnošću, države i institucije mogu davati takve tvrdnje o znanju, a mogu to učiniti i privatna preduzeća i posebne interesne grupe. Međutim, pojavom digitalnih tehnologija kao što su Google Maps, GIS i ručni uređaji, počeli smo da koristimo načine proizvodnje iz elitnih institucija i kapitalističkih interesa koji su poslednja dva veka kontrolisali pravljenje karata i kartografskog znanja. Kombinacija informacija otvorenog koda i digitalnih aplikacija pružila je svakome od nas alat za pravljenje mapa koje bi nam mogle omogućiti da osporimo „čistoću“ i „racionalnost“ akademske kartografije i arhitektonskog mapiranja. Sada je od suštinskog značaja da svako od nas počne da razvija i intelektualne i tehničke sposobnosti izrade karata kao sredstva za ispitivanje dominantnih ideoloških mreža, kao i da razvije svoje razumevanje izgrađenog okruženja u ono holističnije, intuitivnije i manje okularcentrično .

Pejzaži ekstrakcije ilustrovaće zavisnost kapitala, kulture i intelektualne proizvodnje između Republike Srbije i Švajcarske. Istovremenim raspakoavanjem fizičkih i kulturnih uslova određene teritorije multidisciplinarnom suradnjom, instalacija će ispitati dominantne ideologije koje su stvorile njene tvrde i meke konture. Serija karata koja izaziva kartezijansku sigurnost tradicionalnog mapiranja, ilustrovaće razmenu tečnosti između „dve“ zemlje, kao i razviti nove tehnike za istraživanje materijalnih kontura na način koji će nam omogućiti da preispitamo i dovedimo u pitanje samu prirodu kako „vidimo“ i dizajniramo naše izgrađeno okruženje. Komplementarna više-skalarna fizička karta definiše teren kao nepodeljeni krajolik, tačnije, teritoriju definisanu putem ekstrakcije i razmenom materijalnih i nematerijalnih resursa.

Ambicija Pejzaža ekstrakcije je da ilustruje potrebu da se eliminišu „proizvoljne“ geopolitičke linije koje sprečavaju region da funkcioniše kako treba . Identifikujući zajedničke resurse, infrastrukturu i kulturne sličnosti, novim metodama reprezentacije, rad će vizuelno prikazati gradijente koji postoje između nacija i kako teritorije funkcionišu, omogućavajući nam da prođemo svoje kartezijansko razumevanje prostora i počnemo da diskutujemo o alternativnim političkim i ekonomskih sistemima koji uključuju inkluziju i različitost.

Tim

Djordje Bulajic
Mitesh Dixit
Sou Fang
Ryan Oeckinghaus
Eric Sanchez
With 
Elena Echarri
Danya Li
Hannah Rachel Michaelson

DOMAIN

DOMAIN je studio za arhitekturu i urbanizam sa sedištem u Beogradu, Srbija i Sirakuzi, Njujork, koji vodi Mitesh Dikit. DOMAIN svojevoljno deluje bez manifesta ili dnevnog reda, ali insistira na metodu koji istražuje samu prirodu pitanja. Cilj nam je da otkrijemo „nova“ pitanja, za razliku od ponavljanja postojećih rešenja. Naš metod ispitivanja prevazilazi obim. Ovaj metod opisujemo kao “raspakovanje” – otkrivanje više slojeva, tvrdog i mekog, fizičkog i kritičnog kako bi se identifikovale nove hijerarhije ili skriveni akteri. Ovaj proces zahteva intenzivnu istragu lokalnog, poniznu predaju postojećem i odbacivanje bilo koje pojedinačne ‘vizije’. 

Firma radi na međunarodnom planu na projektima u rasponu od grafičkog dizajna, stambenih, javnih zgrada i master planova. DOMAIN deluje u okviru savremene umetnosti i sarađivao je sa umetnicima poput Vim Vendersa, Arminom Linkeom, Vincentom de Rijkom, Ari Versluisom (Ekactitudes) i Antoniom Lopez Garcia, kao i kustosima uključujući Chrisa Dercona i Julio Vakuero. Njeni radovi predstavljeni su na Venecijanskom arhitektonskom bienalu (2014), Muzeju Franc Centra u Orleansu, Francuska (2014), i MIPIM konferenciji u Canesu, Francuska (2014), Nacionalnom univerzitetu u Singapuru (2012), Inauguralnom Čikaškom arhitektonskom biennalu (2015), i STRAND petoj međunarodnoj konferenciji „O arhitektura“ u Beogradu (2017). DOMAIN je bio u brojnim publikacijama, uključujući Domus, Metropolis i Wallpaper.

Mitesh Dixit – Biografija:

Mitesh Dixit je docent na Arhitektonskom fakultetu, a angažovan je i na odseku za geografiju, Maxvell fakulteta za građanske i javne poslove.. Dixitov rad fokusiran je na presek dizajna sa vladinom politikom, društvom i kulturom. Njegovo istraživanje analiziralo je procese stvaranja regiona i granica na Balkanu i duž američko-meksičke granice, prateći efekte ideologije u transformacijama izgrađene sredine. Dixit je bio na fakultetu TU Delft u Holandiji kao gostujući profesor arhitekture i urbanizma. Tamo je bio i šef katedre za složene projekte i pomogao je razvoj nastavnog plana i programa. Tokom 2016. godine Dixit je predavao na međunarodnom nivou, održavao radionice i seminare u ime Ministarstva spoljnih poslova SAD-a.
Po završetku osnovnih i poslediplomskih studija iz politike i filozofije, Dixit je završio master studije arhitekture na Univerziteta u Vašingtonu u Sent Luisu, a potom započeo karijeru u kancelariji u San Franciscu Skidmore, Ovings i Merrill. Pre DOMAIN-a, Dixit je radio kao direktor projekta sa Rem Koolhaas Office for Metropolitan Architecture. Istovremeno  je vodio više međunarodnih projekata, kao što su MahaNaKhon Tover u Bangkoku, Holland Green u Londonu, East Block 30 u Kairu i Finansijski okrug Kuala Lumpur u Maleziji.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form