Ana Adamovic

WUNDERKAMMER
Video instalacija, 2019

Video instalacija Wunderkammer propituje mogućnost razumevanja prošlosti, čak i one veoma bliske, čak i one koje se donekle sećamo, odnosno problematizuje samu ideju njene dostupnosti i transparentnosti. Kreirajući složeni vizuelni narativ koji se prikazuje u formi dvokanalne video instalacije, rad se trudi da postavi pitanje kako razumemo prošlost kada ona nije bar na određeni način kontekstualizovana, već kada je svaka kontekstualizacija ostavljena na volju izdvojenom pojedincu? U savremenom momentu opsednutom prošlošću, bliskim i dalekim istorijskim narativima na kojima se grade identiteti, savezništva i sukobi, rad problematizuje samu ideju transparentnosti i razumljivosti istorije, odnosno postavlja pitanje šta nam ta prošlost govori kada se svede na niz vizeulno manje ili više privlačnih i gotovo statičnih slika koje prati ništa više do mehaničkih ili slabo razumljivih i smislenih zvukova bez jasno konstruisanog narativa i komentara koji se uvek ispisuje u sadašnjosti. 

Rad je realizovan u saradnji sa Muzejom Jugoslavije i uz podršku Filmskog centra Srbije.

46 SAKSIJA SA BILJKAMA
Instalacija, 2014-2015

Socijalistička Jugoslavija postojala je 46 godina, od 1945. do 1991. godine. U zvaničnoj retorici, država je neretko upoređivana sa cvetnom baštom, dok su biljke bile nezaobilazni deo enterijera svake zvanične ustanove. Gotovo tri decenije nakon raspada Jugoslavije, jedna od retkih slika koja je na ovim prostorima ostala nepromenjena jeste upravo ona brojnih saksija sa biljem koje krase hodnike zvaničnih institucija širom nekadašnje države – saksija sa biljkama koje kao nemi svedoci ostaju nepromenjene i nedirnute istorijom ovog regiona u proteklih nekoliko decenija. 

Ana Adamović – Biografija:

Ana Adamović prvenstveno se bavi temama identiteta i sećanja, istražujući ove fenomene kroz fotografske i video radove. Njeni radovi izlagani su na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, između ostalog i u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, Salonu muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju savremene umetnosti u Skoplju, Muzeju moderne i savremene umetnosti u Rijeci, Muzeju fotografije u Solunu, Muzeju fotografije u Braunšvajgu, i mnogim drugim. Opštu književnost diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, fotografiju je studirala na Institutu za umetnost u Bostonu, dok je 2019. godine doktorirala na Akademiji umetnosti u Beču. Osnivačica je organizacije Kiosk – platforma za savremenu umetnost iz Beograda. Živi i radi u Beogradu.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa najavama budućih dešavanja

Subscription Form