3×3 razgovor: Lal Batman

Biografija

Lal Batman je rođena 2001. godine u Bursi, Turska.

Interesovanje za umetnost javlja joj se još u detinjstvu, pa već tada počinje da stiče znanja u ovoj oblasti. Završila je jednu od najuspešnijih umetničkih srednjih škola u Turskoj i u to vreme biva obučavana od strane nekoliko slikara i umetničkih profesionalaca. Profesionalno kreće da se bavi umetnošću veoma rano, a njenu produkciju karakteriše multidisciplinarni pristup. Učestvuje na brojnim simpozijumima, obukama i izložbama u inostranstvu i širom sveta. Prvu samostalnu izložbu otvara sa svojih 17 godina, u 250 godina staroj zgradi u Galati, u Istanbulu (2019). Osvojila je nagradu Katedre za likovnu umetnost Yeditepe univerziteta. Pokrenula je globalnu umetničku platformu Dott Project (2020), koja je proistekla iz njenih interesovanja za menadžment u umetnosti. U stalnom je kontaktu je sa brojnim inicijativama, umetničkim profesionalcima i institucijama sa kojima je pokrenula razne projekte, kroz koje je organizovala i održavala izložbe. Neko vreme radi i kao direktor galerije Artist, jedne od najstarijih galerija savremene umetnosti u Turskoj (2020), gde ima priliku da blisko sarađuje sa mnogim afirmisanim savremenim umetnicima, učestvuje u kustoskim aktivnostima i stekne mnoga znanja i iskustva iz oblasti istorije umetnosti, galerijskog i umetničkog menadžmenta. Kroz svoj multidisciplinarni izraz, umetnica kombinuje više različitih medija, fokusirajući se na uspostavljanje interdisciplinarnog jezika, koji osim dvodimenzionalnog pristupa, predstavlja amalgam likovnih i digitalnih medija. U svojoj praksi, jednako ističe figurativni jezik kao i fundamentalne ideje sadržane u kompozicijama koje konstruiše u svojim radovima, pružajući publici različita iskustva i uspešno uspostavljajući dijalog između publike i umetnosti koju stvara.

Zašto Beograd? Šta te u vezi sa Beogradom inspiriše da stvaraš i izlažeš?

Beograd sam posetila tokom pandemije. U svojoj zemlji sam provela neko duže vreme, i u jednom trenutku osetila potrebu da putujem i iskusim neke druge kulture, što sam inače navikla da radim. Onda sam se setila Beograda, u kom nikada pre nisam bila, ali kada sam konačno došla, odmah sam osetila pozitivnu energiju ovog grada. U glavi sam već neko vreme imala projekat, za mene veoma važan i sa nekom drugačijom dinamikom. Tražila sam odgovarajuće mesto gde bih ga realizovala, i tada mi je nešto reklo da je pravo mesto za to Beograd. Privukle su me socijalistička arhitektura, dinamika i duh grada. Te večeri kada sam stigla u Beograd, Ksenija Samardžija me je pozvala na premijeru filma u Bioskopu Balkan. Bilo je veče i pomalo hladno za proleće…

Do Bioskopa Balkan sam odlučila da se prošetam. U jednom momentu sam ugledala zgradu koja me je oduševila na prvi pogled i osetila uzbuđenje što ću je videti i iznutra. Kada ste unutra, gotovo da možete da osetite teksturu istorije i iskustva ove građevine još od devetnaestog veka, što je zaista impresivno. Odmah su razne ideje krenule da mi se vrzmaju po glavi i bila sam uzbuđena razmišljajući o dijalogu koji bih mogla da uspostavim između ovog mesta i svojih radova.

Kako doživljavaš prostor Bioskopa Balkan? Šta te fascinira u vezi sa tim mestom i šta ovde možemo da očekujemo od tebe?

Pre nego što sam ga posetila, istražila sam istoriju ovog prostora. Zaintrigirana životnim putem ove građevine, zapitala sam se šta se danas dešava sa Bioskopom Balkan. Kada sam ga konačno posetila, gotovo da sam mogla da osetim teksturu i iskustva same zgrade, a sa predznanjem sa kojim sam došla, sve mi je izgledalo još impresivnije. Za mene je veliko zadovoljstvo da posvedočim put koji je Bioskop Balkan prošao od prošlosti ka budućnosti; sama zgrada, njen put, njene vrednosti i prošlost—sve to zajedno je na mene ostavilo snažan utisak.

Ovde ću relizovati poseban projekat koji sam osmislila pre mnogo vremena. Publiku ću uvesti ne samo u polje plastične umetnosti, već i u isprepletanu formu više različitih disciplina. Još od detinjstva gajim interesovanje prema mjuziklima, teatru i plesu. Ova zgrada je prvo korišćena kao bioskop, tako da sam znala sam sve ovo nije slučajnost. Veoma sam uzbuđena zbog performansa i izložbe koje ću ovde prirediti.

 

Ti si veoma mlada i aktivna multidisciplinarna umetnica sa impresivnim iskustvom. Šta nam možeš reći u istambulskoj savremenoj umetničkoj sceni u ovom trenutku—možeš li nam je opisati?

Tržište u Istambulu beleži prijatan napredak u poslednjih nekoliko godina. U gradu se mogu videti različiti projekti, naročito tokom zimskih meseci. Scena je takođe veoma aktivna za vreme sajmova i Bijenala. U principu, kalendar je ispunjem brojnim izlagačkih dešavanjima, koje čine projekti realizovani kroz saradnju sa galerijama, muzejima i inicijativama, nezavisnim kolektivima, fondacijama i korporacijama. Pandemija je možda donela različite pauze i omela nas, ali kao umetnica, verujem da su svi koji se bave stvaralačkim radom dobili mnogo kroz taj proces. Pandemija nam je podarila vreme da se vratimo sebi samima, ali i da se fokusiramo na ono što nas posebno zanima. Bio je to prelomni momenat za sve nas. Na turskoj umetničkoj sceni sam videla mnoge primere pozitivnog razvitka, i dalje ih vidim.

Fondacija Saša Marčeta 

Bulevar Maršala Tolbuhina 38 Beograd

Umetnici, saradnici: contact@fondacijasasamarceta.org

Press: press@fondacijasasamarceta.org

Newsletter

Prijavite se na newsletter Fondacije Saša Marčeta kako biste uvek bili pravovremeno obavešteni o aktivnostima, novostima, događajima, konkursima, edukacijama i druženjima.

Izrada web sajta Progressive Media