Podrška “Saša Marčeta” fondacije obnovi Bioskopa “Balkan”

Bioskop „Balkan“ će na jesen 2020. godine biti jedno od najlepših zdanja u Beogradu. Garancije da će sve biti završeno u obećanom roku, te da će ovo zdanje imati tretman bolji nego ikad, stižu iz kompanije „Beoban“ u čijem se vlasništvu „Balkan“ nalazi od 2011. godine. Poslednjih meseci vredno se radi na rekonstrukciji koju nadgledaju najstručnije arhitekte u zemlji. Ovo i ne čudi, s obzirom na to da je reč o spomeniku kulture.  

– Radovi su u potpunosti u rukama struke i nadležnih institucija – Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda i Gradskog sekretarijata za kulturu. Kao investitori, želimo da ovo mesto u srcu Beograda, za dve godine zasija na poseban način. Prestonici će biti vraćen bioskop čija će vrata biti otvorena za sve ljubitelje kulture, kažu u kompaniji „Beoban“.

Kako dodaju, suština novog koncepta biće osavremenjavanje objekta koji ima dugu i vrednu istoriju. Bioskopska sala će biti multifunkcionalna, i osim filmskih projekcija, u njoj će biti priređivani i drugi kulturni sadržaji, zbog čega bioskopska sedišta neće biti fiksirana. Plan je da ovaj višenamenski prostor bude centar održavanja muzičkih koncerata, festivala, izložbi velikih skulptura, modnih revija, pa i predstava modernog tipa. Najavljeno je da će se u sklopu objekta nalaziti i kafe, lep i poseban prostor koji će moći da se poveže sa salom. Punu podršku obnovi ovog zdanja pruža „Saša Marčeta“ fondacija.

– Pomno pratimo sve radove i iščekujemo da ovaj prostor dobije izgled kakav zaslužuje. Naša fondacija će upravo ovde pružati podršku radu mladih talentovanih ljudi i održavanju kulturnih sadržaja. Bioskop „Balkan“ biće inspiracija našem delovanju, stav je „Saša Marčeta“ fondacije.

ISTORIJAT BIOSKOPA „BALKAN“

Bioskop „Balkan“ se nalazi u Beogradu, u ulici Braće Jugovića 16. Kao objekat u kojem su se odigrali značajni događaji za istoriju i kulturu Beograda i Srbije i kao deo kompleksa zgrada koje su nastale krajem 19. veka, zgrada bioskopa „Balkan“ predstavlja svedočanstvo kulturnog, urbanog i arhitektonskog razvoja Beograda tokom druge polovine 19. veka i ima status spomenika kulture. Zgrada, koja je prvobitno bila namenjena hotelu „Bulevar“, podignuta je između 1867. i 1870. godine. na temeljima turskog hana, sa 14 soba i kafanom, koja je imala baštu uvek punu gostiju. Nju je počeo da zida Đorđe Pašona proizvođač alkoholnih pića, ali mu je vremenom ponestalo novca, pa je dobio zajam od Vanđela Tome, poznatog duvandžije. Kako je pozajmica bila velika, Pašona nije uspeo da je vrati, te je 1900. godine celo imanje prodao Vanđelu Tomi. Reprezentativna, akademski oblikovana zgrada, sastoji se iz tri posebne celine između današnjih ulica Makedonske, Braće Jugovića i Bulevara despota Stefana, uz koji je kasnije dozidan deo zgrade u čijem se prizemlju nalazila velika sala za igranke i svadbe. U toj Sali ukrašenoj raskošnim lusterima, velikim ogledalima i lampionima krajem 19. veka gostovale su austrijske i češke muzičke kapele, tako je Bulevar postao „prvi beogradski mjuzik hol“. Svega tri godine posle prve filmske projekcije u Beogradu, 1899. godine, u ovoj sali prikazan je prvi film. U zgradi današnjeg bioskopa „Balkan“ radila je od 1909. do 1911. godine Beogradska opera pod rukovodstvom Žarka Savića, zbog čega je i čitav hotel postao poznat pod nazivom „Opera“. Stalni bioskop u hotelu počeo je sa radom 1912. godine pod nazivom „Grand bioskop porodice Gomon u hotelu Opera“. Jedno vreme tu su davane i predstave pozorišta Brane Cvetkovića. Sadašnji naziv „Balkan“ bioskop je dobio početkom 1928. godine.

Fondacija Saša Marčeta 

Bulevar Maršala Tolbuhina 38 Beograd

Umetnici, saradnici: contact@fondacijasasamarceta.org

Press: press@fondacijasasamarceta.org

Newsletter

Prijavite se na newsletter Fondacije Saša Marčeta kako biste uvek bili pravovremeno obavešteni o aktivnostima, novostima, događajima, konkursima, edukacijama i druženjima.
Ne propustite da budete deo nove ARTmosfere.

Izrada web sajta Progressive Media

X