Izložba 20/20 u bioskopu Balkan

Na izložbi 20/20 Fondacija Saša Marčeta i organizacija Nura Art su prikazali publici radove dvadesetoro savremenih umetnika na tradicionalni, galerijski način ali i u virtualnoj realnosti zahvaljujući VR ALL ART platformi. Istorija umetnosti je ispunjena pomeranjima prostornih i pojmovnih granica, različitim pristupima i pogledima na umetnost. Od ritualnih potreba plemenskih zajednica, umetnosti u službi religije i kontemplacije, preko potrebe za ukrašavanjem i uživanjem, umetnost prati civilizacijski tok. Sledi potreba za odvajanjem umetnosti kao pojma koji je nezavisan od stvorenog, predstavljačkog, upotrebnog, a predstavljeni umetnici su eksperimentisali unutar izdvojenog prostora unutrašnjeg bića, uma i emocije što uvodi u pomeranje ka eksperimenatisanju sa virtuelnim prostorom Dvojak pristup prostoru, ograničenom i neograničenom, stvarnom i virtuelnom, uvodi posmatrača u jedinstvenu sferu kombinacije novog doba savremenih tehnologija i tradicionalnog pristupa mestu obeleženog pojmom „kultno“.

Bioskop Balkan i NOVA ARTMOSFERA

Sam Bioskop Balkan arhitektonski predstavlja spomenik kulture, a izložba 20/20 predstavlja uvod u njegovu rekonstrukciju i prevođenje u multifinkcionalni kulturno-umetnički prostor Balkan 2020. Posetiocima izložbe predstavljen je i slogan Fondacije Saša Marčeta NOVA ARTMOSFERA. Ovaj slogan nije samo igra reči, on u sebi sažima misiju i viziju naše organizacije, a to je stvaranje jedinstvene platforme koja će spojiti mlade, kreativne ljude i ponuditi im prostor, dodatna znanja i sredstva da stvaraju i razvijaju svoje ideje, te ideje prezentuju javnosti, i tako kreiraju novu atmosferu. Iako će Bioskop Balkan igrati značajnu ulogu u ovom projektu, NOVA ARTMOSFERA je više od prostora. NOVA ARTMOSFERA je ideja da stvaranje dinamične veze između umetnika, edukatora, urbanista, medija, kompanija i najšire javnosti, predstavlja ključ za napredak i menjanje kulturnog pejzaža jedne zemlje. Fondacija Saša Marčeta je tu da ponudi most, koji će spajati ove, do sada nedovoljno povezane društvene aktere.

Fondacija Saša Marčeta 

Bulevar Maršala Tolbuhina 38 Beograd

Umetnici, saradnici: contact@fondacijasasamarceta.org

Press: press@fondacijasasamarceta.org

Newsletter

Prijavite se na newsletter Fondacije Saša Marčeta kako biste uvek bili pravovremeno obavešteni o aktivnostima, novostima, događajima, konkursima, edukacijama i druženjima.
Ne propustite da budete deo nove ARTmosfere.

Izrada web sajta Progressive Media

X