8. maj – 03. jun, 2021.        

Peti Beogradski mesec fotografije  

Peto izdanje Beogradskog meseca fotografije održalo se od 8. maja do 3. juna 2021. godine na 15 lokacija. Tokom trajanja manifestacije predstavljeni su radovi oko 50 autora iz 15 zemalja, u oko 20 izložbenih celina.

Beogradski mesec fotografije je otvoren 8. maja izložbama u Kući legata i Bioskopu Balkan, u kome su svoje radove izložili Stephanie Pistel, Ines d’Orey, Ivan Blazhev, Karsten Kronas, Klaus Pichler, Made of Photos #2, Milan Marković, Miloš Nešić, Miloš Tomić, i Olatz Vazquez.

Stephanie Pistel izložila je projekat „Bucket list” sačinjen od kolekcije portreta poznatog baletskog igrača Sergeja Polinjina koji su nastali u Kaliforniji, Moskvi i Beogradu. Stephanie Pistel je međunarodno priznata fotografkinja i sarađivala je sa mnogim poznatim ličnostima i časopisima širom sveta.

Portugalska umetnica Ines d’Oray predstavila je rad „Antre”, inspirisan kompozicijom „Ogledalo u ogledalu Arva Perta. Makedonski fotograf Ivan Blažev izložio rad „All time is all time” inspirisan Vonegatovim romanom „Klanica 5” o bombardovanju Drezdena. Karsten Kronas iz Nemačke predstavila je serijal „Potraga za g-dinom X” u kome kombinuje svoje fotografije sa fotografijama g-dina X iz svog ukradenog telefona. Austrijski umetnik Klaus Pichler izložio je seriju fotografija „Ovo će vam zauvek promeniti život”. U periodu od dve godine ovaj autor bavio se ezoterizmom prikupljajući materijal sa foruma i skupova, i tako je stekao unutrašnji pogled na iracionalni svet ezoterizma.

Rad „Ćelijska međupovezanost” delo je Milana Markovića na temu međupovezanosti prirodnih elemenata u vezi korelacija i kauzalnosti, dok se Miloš Nešić predstavio fotografskim perfomansom „Sateran u ćošak” koji je izveo tokom policijskog časa u Beogradu u trajanju od 84 sata. Miloš Tomićje izložio rad „Nežni vandalizam”, vrlo zanimljivu kolekciju nastalu manipulacijom i uništavanjem starih fotografija.

Autorka dela „Minbizia” je španska fotografkinja Olatz Vazquez koja svoj rad zasniva na svom telu. Nakon zakasnele dijagnostike raka odlučila je da dokumentuje promene u životu, na svom telu i emocijama.

U Bioskopu Balkan izložen je i „Made of photos #2”, serijal radova u kojima su fotografi eksperimentisali sa video-formatom kako bi prikazali svoje fotografije.

Beogradski mesec fotografije je prvi put organizovan 2016. godine a ovogodišnje izdanje je peto po redu. Organizacioni tim ovo izdanje manifestacija posvetio je svima onima koji su ugroženi haosom izazvanim epidemijom Covid-a 19, onima koji više nisu sa nama, kao i svima koji se trude da nam učine život mogućim i lakšim. 

Uspeh festivala baziran je na tri jaka stuba: kvalitetu domaće fotografske scene, saradnji sa umetničkim fondacijama, muzejima, galerijama i svim inostranim kulturnim centrima i ambasadama u Beogradu, kao i kontaktima i saradnjama sa drugim međunarodnim manifestacijama koje pružaju šansu da srpski fotografi prezentuju svoje radove u inostranstvu, uz dovođenje stranih fotografa u Beograd.